Voorbeelden > Vitaal met de Krasse koks van van KBO-Brabant
Pact

Vitaal met de Krasse koks van van KBO-Brabant

De duizenden vrijwilligers van KBO-Brabant komen achter de voordeur van thuiswonende senioren. Soms vermoeden zij ondervoeding bij deze groep mensen. Ondervoeding is een groot probleem bij ouderen, het komt vaak voor en brengt risico’s met zich mee voor gezondheid, vitaliteit en mobiliteit. Vanaf juni 2019 zijn er weer de Vitaliteitsweken. KBO-Brabant wil thuiswonende ouderen dan voorlichten over hoe zij goed gevoed oud worden.

Ontmoeting staat centraal

Het motto van KBO-Brabant is ‘Voor, door en met ouderen’. Het is een belangenvereniging van 130.000 senioren die georganiseerd zijn in ca. 130 afdelingen. Ontmoeting staat centraal. De duizenden KBO-vrijwilligers zetten zich bijvoorbeeld in als ouderenadviseur. Ook zijn zij cliëntondersteuner of chauffeur (ANWB-AutoMaatje).

Samen koken met een krasse kok

Ook gebeurt veel rondom samen eten en koken. Een aantal KBO-leden vormt bijvoorbeeld het KBO-team van Krasse Koks. Geeft een oudere bij een KBO-afdeling aan aan dat hij of zij graag samen eet of kookt? Dan springt het KBO-team van Krasse koks in. Zij brengen ouderen en nieuwkomers samen in eet- en kookclubs in de KBO Restaurantgroep. Zo zijn er mannen die nog nooit een ei gebakken hebben die onder begeleiding van een krasse kok gaan koken onder het mom van Mannen onder en met pannen.

Eet- en kookclubs groot succes

De KBO Restaurantgroep in Nuenen bestond in augustus 2018 vijftien jaar. De groep begon met etentjes om de twee weken. Maar het enthousiasme was zo groot, dat de etentjes nu elke week plaatsvinden. Ook maken elke maand KBO-vrijwilligers, mét jongeren, een verjaardagsmaal voor KBO’ers die net tachtig jaar of ouder zijn geworden. En organiseren KBO-afdelingen etentjes met statushouders uit Syrië en Eritrea. Zo worden nieuwkomers welkom geheten en gerechten en eetgewoonten uitgewisseld.

Goed gevoed met een goede menukaart

KBO-Brabant heeft een ‘menukaart’ waarmee krasse koks concreet aan de slag kunnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de inzichten van www.goedgevoedouderworden.nl.

Help KBO de vitaliteit van ouderen te testen

Vanaf juli 2019 worden bij KBO-afdelingen vitaliteitsweken georganiseerd. KBO-Brabant wil daar meer inzicht krijgen in de praktijk van voeding bij ouderen. Samen met Avans Hogeschool organiseert KBO-Brabant deze weken laagdrempelige inloopdagen. Ouderen kunnen zo allerlei aspecten van hun gezondheid laten testen, met een goed gesprek na afloop. Help KBO-Brabant hier goed vorm aan te geven:

  1. Met welke test, meting of vragen kunnen onze vrijwilligers achterhalen of een oudere ondervoed is, of minder goed gevoed ouder wordt?
  2. Welke voedingsdeskundige kan onze vrijwilligers trainen in het testen van geïnteresseerde ouderen?

Meer informatie

Wilt u samenwerken met KBO-Brabant? Of heeft u vragen? Bel of mail dan met Marieke Pette (mpette@kbo-brabant.nl) of Ellen Willemsen (ewillemsen@kbo-brabant.nl), telefoonnummer 073 64 44 066.


Oproep van KBO-Brabant: hoe brengen we ondervoeding aan het licht?

Wilt u ons helpen ondervoeding bij thuiswonende ouderen te achterhalen? We willen graag weten welke test, meting of vragen onze vrijwilligers kunnen gebruiken. En we zoeken een voedingsdeskundige die onze vrijwilligers hierop kan trainen. Wilt u met ons samenwerken? Of heeft u vragen? Bel of mail dan met Marieke Pette (mpette@kbo-brabant.nl) of Ellen Willemsen (ewillemsen@kbo-brabant.nl), telefoonnummer 073 64 44 06