Voorbeelden > Buur(t)tafel: Help mee met het verbinden van eetinitiatieven door heel Nederland
Pact

Buur(t)tafel: Help mee met het verbinden van eetinitiatieven door heel Nederland

Bij eetinitiatieven zoals buurtrestaurants vinden ouderen een gezonde maaltijd en een avondje uit. Maar hoe weten zij welke eetinitiatieven er zijn? Buur(t)tafel, een initiatief van Stichting VanHarte, wil dit oplossen door alle sociale eetinitiatieven op één website te bundelen. Eerst in Utrecht, uiteindelijk in heel Nederland. Zo vinden alle ouderen straks gemakkelijker een eetinitiatief in de buurt en kunnen zij eenvoudig reserveren.

Goed blijven eten, verbetert kwaliteit van leven

Ouderen die alleen thuis wonen, vinden het vaak lastig om genoeg en gezond te blijven eten. Dit kan leiden tot ondervoeding of zelfs sociaal isolement en eenzaamheid. De ruim 4000 sociale eetinitiatieven in Nederland helpen dit tegen te gaan. Vaak zijn het door vrijwilligers georganiseerde buurtrestaurants. Men eet er een betaalbare gezonde maaltijd en het is een avondje uit. Een avond vol ontmoeting en verbinding met buurtgenoten en organisaties in de wijk.

Laagdrempelig en eenvoudig

Buur(t)tafel wil alle eetinitiatieven presenteren op één website. Ouderen moeten er gemakkelijk een eetinitiatief bij hen in de buurt kunnen vinden. Laagdrempelig en eenvoudig. Dit gebruikersgemak is nodig, want de kwetsbaarheid onder thuiswonende ouderen is groot en velen zijn eenzaam.

Gemakkelijker lokale eetinitiatieven organiseren

Het is voor kleine eetinitiatieven niet gemakkelijk om alles rond te krijgen. Buur(t)tafel maakt het makkelijker om sociale eetinitiatieven te organiseren. Ook vergroot het het marktbereik van sociale eetinitiatieven in Nederland door betere online vindbaarheid. Door eetinitiatieven met elkaar te verbinden via de website kunnen zij elkaar versterken en de impact vergroten.

Eerst live in Utrecht, dan doorontwikkelen

Tussen 2019 en 2021 wordt Buur(t)tafel gelanceerd. Als eerste is de regio Utrecht aan de beurt. Daarna wordt het platform per regio uitgebreid.
Buur(t)tafel heeft al veel ideeën voor de toekomst. Bijvoorbeeld samen met reguliere horeca het concept ‘aanschuiftafels’ introduceren. Of dinerboxen aanbieden aan particulieren. Ook wil Buur(t)tafel mogelijke samenwerkingsverbanden onderzoeken, met bijvoorbeeld supermarkten en (thuis)zorgverleners.

Help Buur(t)tafel succesvol te maken

Wilt u, als ondertekenaar van het Pact voor ouderenzorg, met Buur(t)tafel optrekken? Ze zouden graag samenwerken met bijvoorbeeld gemeentes, coalities, sociale organisaties en zorg en welzijn. Maar ook provinciale en landelijke partijen kunnen helpen.
Buur(t)tafel zoekt samenwerking om:
– naamsbekendheid op te bouwen,
– ons netwerk te vergroten,
– initiatieven te betrekken,
– gebruikers (met veelal lage digitale vaardigheden) te bereiken.

Kan bijvoorbeeld een gemeente een lokale communitymanager leveren om Buur(t)tafel lokaal te promoten? Of mag Buur(t)tafel gebruik maken van mediakanalen van deelnemers in retail of zorg, en zo een distributienetwerk opbouwen?

Buur(t)tafel is het initiatief van Stichting VanHarte, de stichting achter het succesvolle concept Resto VanHarte. Buurttafel is een embedded innovatie van Diagnose Voeding & Gezondheid.

Meer informatie
Wilt u meedoen? Of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Resto VanHarte via buurttafel@restovanharte.nl.