Nieuws > Slimmer Thuis: samenwerken aan slimme oplossingen
Langer Thuis

Slimmer Thuis: samenwerken aan slimme oplossingen

Hoe krijgen we slimme oplossingen bij ouderen thuis?

Die vraag stond 23 mei centraal op het congres Slimmer Thuis dat het programma Langer Thuis en Eén tegen eenzaamheid organiseerden. Zo’n 750 deelnemers aan het congres hebben van elkaar geleerd en elkaar gevonden in slimme coalities die er samen voor gaan zorgen dat er meer slimme oplossingen thuis kunnen worden ingezet. Zoals slimme brandmelders, tablets of horloges met een gps- en belfunctie. Zodat ouderen zelfstandig, comfortabel, veilig thuis kunnen blijven wonen.

Hoe krijgen we slimme oplossingen bij ouderen thuis? Die vraag stond 23 mei centraal op het congres Slimmer Thuis. Zo’n 750 deelnemers aan het congres hebben van elkaar geleerd en elkaar gevonden in slimme coalities die er samen voor gaan zorgen dat er meer slimme oplossingen thuis kunnen worden ingezet. Zoals slimme brandmelders, tablets of horloges met een gps- en belfunctie. Zodat ouderen zelfstandig, comfortabel, veilig thuis kunnen blijven wonen. Klik hier voor het videoverslag van Slimmer Thuis.

Slimmer Thuis: een kompas naar huis
Op het congres Slimmer Thuis werden veel slimme oplossingen gepresenteerd voor thuiswonende ouderen. Er was een levendige informatiemarkt met veel stands waar oplossingen werden gepresenteerd. Van apps die je mantelzorger op de hoogte houden tot meeverende rubberen drempels in je huis. Van databases met overzichten van hulpmiddelen tot een zorgrobot in de vorm van een hippe rollator. Ook oplossingen die ervoor zorgen dat je een beter netwerk krijgt, belangrijk om eenzaamheid te voorkomen of verminderen. Wil je met leuke mensen op pad? Je kunt mensen vinden op een online platform. Is alleen wonen lastig? Dan kan een woonstudent wellicht helpen. In 33 drukbezochte workshops gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Werkt technologie tegen eenzaamheid? Hoe ziet een slimme gemeente eruit? En wat vinden ouderen belangrijk?

Slimmer en anders organiseren
Het allermooiste van het congres Slimmer Thuis was de bereidheid van alle deelnemers om van elkaar te leren en om samen aan de slag te gaan met slimme oplossingen voor thuiswonende ouderen. En dat was ook de oproep van minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Hugo de Jonge.

In 2019 heeft Nederland 1,3 miljoen 75-plussers en over tien jaar zijn dat er waarschijnlijk 2,1 miljoen. Zo’n 94% zal zelfstandig thuis wonen. Dat is goed nieuws natuurlijk. Maar we zijn waarschijnlijk ook langer hulpbehoevend, als we ouder worden. Terwijl het aantal arbeidskrachten in de zorg en de beschikbare mantelzorgers juist afneemt. De zorg voor ouderen moet dus anders en slimmer georganiseerd worden. Gelukkig zijn er genoeg slimme oplossingen op de markt om dat te doen, maar er moet nu ook slimmer met elkaar samengewerkt worden om die oplossingen bij ouderen thuis te krijgen.

VWS stelt daar via de Stimuleringsregeleling E-health thuis de komende 3 jaar jaarlijks 30 miljoen euro voor beschikbaar. Daarmee kan e-health op grotere schaal en structureel ingezet worden. Daar kunnen partijen gezamenlijk aanvragen voor indienen. Ook zijn er subsidieregelingen om op regionaal of wijkniveau de samenwerking te verbeteren.

Blijf actief
Oud-Eurocommissaris Digitale Agenda en lid aanjaagteam Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Neelie Kroes roept deelnemers aan het congres op om actief te blijven: “Zeg nooit: dat had ik wel willen doen, maar daar ben ik nu te oud voor.” Als voorbeeld vertelt ze over haar rolmodel, een 91-jarige mevrouw die op haar 72e nog aan een studie begon en is gaan reizen. “Je hebt een lange levenslijn en je doet er als mens toe. Dus hou je dromen en maak er wat van.”

De 750 mensen in de zaal zijn onder de indruk als onderzoeker Rens Brankaert een simpele innovatie presenteert van de ‘warme technologie’: een kompas dat dwalende, demente ouderen altijd de weg naar huis wijst. Warme technologie ondersteunt het welzijn van mensen en geeft hen de regie. De technologie is zeer gebruiksvriendelijk, niet-intimiderend en wordt samen met ouderen ontwikkeld.

Vorm slimme coalities
De bereidheid om samen te werken is er. Nu het doen, aldus Reinier Koppelaar, programmamanager Langer Thuis van het ministerie van VWS: “Iedereen is hard nodig om die volgende stap te zetten. We hopen dat er overal in het land coalities worden gevormd.” Op het podium spreken de gemeente Zoetermeer, MantelzorgNL, Techniek Nederland, FME en KBO-PCOB de intentie uit om hier samen mee aan het werk te gaan.

Klik hier voor een fotoimpressie van het congres

Op de website van het congres zijn de presentaties terug te vinden.

Meer nieuws van het programma Langer Thuis